donderdag 26 maart 2015

Van apps naar wapps

Sinds de introductie van de iPhone in 2007 zijn smartphones en de daarbij behorende apps niet meer weg te denken uit ons leven. Overal lijkt een app voor te zijn, van het spelen van een spelletje tot het checken van je saldo tot het kopen van een huis. Ieder consumentenmerk lijkt ook één of meer apps te hebben, bijvoorbeeld om de consument in staat te stellen om het laatste nieuws te volgen over hun producten, deze te bekijken of te bestellen. Een parallel universum van apps dat onze wereld verbindt en verrijkt. En dat alles vanuit één appstore, bewaakt door Apple.

Na de iPhone met iOS als operating system, kwam Google met een eigen O.S. voor de mobiele telefoon: Android. Met eigen apps. Native apps, alleen voor Android. En een eigen appstore. En ineens was er een verdeling. Sommige apps waren niet beschikbaar voor Android. Andere waren niet beschikbaar voor iPhone. Sommige waren niet op beide systemen hetzelfde. En ontwikkeling van een app was opeens dubbel zoveel werk. En dubbel zo duur.


Ook Windows wilde met Windows Mobile meevissen in de vijver van de mobiele apps. Maar driedubbele ontwikkelingskosten is toch net te veel gevraagd van veel bedrijven, zeker wanneer de hoge extra kosten slechts een klein, opkomend marktaandeel bedienen. Het daaruit voortvloeiende gebrek aan native apps zorgde ervoor dat zelfs deze reus niet de adem had om in te lopen op Apple en Google. Three is a crowd.

Maar de barbaren staan aan de poort.

De populairste Open Source Linux-distributie Ubuntu lanceerde recentelijk ook een telefoon met hun eigen mobiele Linux operating system. De insteek van Ubuntu is echter om de kloof tussen de "normale" programma's van de PC en de mobiele telefoon te dichten.

Ook webbrowserbouwer Firefox lanceerde een eigen mobiele systeem, Firefox OS, vooral gericht op de gigantische opkomende markt van de goedkope, low-end smartphones. Als browserbouwer zet Firefox in op de in de afgelopen jaren enorm toegenomen capaciteit van de webbrowser. Het verschil tussen webapplicaties, zoals je die in een browser gebruikt, en apps wordt tot 0 gereduceerd, door hun hele systeem te laten werken als één grote browser.

Google, de andere grote browserleverancier, doet ongeveer hetzelfde met zijn Chromebook, een "cloud georiënteerde" laptop. Ook daar worden web apps gebruikt in plaats van native apps. Geen installatie nodig, alleen een bookmark.

Manieren om offline en online werken naadloos in elkaar over te laten lopen worden op hoog tempo ontwikkeld door zowel Google als Firefox, in samenwerking met standaardiseringsorganisaties zodat ze niet tegen elkaar in werken. Daarnaast worden er meer en meer API's opgenomen in de browsers, die de gebruiker de mogelijkheid geven een web app toe te staan gebruik te maken van de mogelijkheden van de telefoon, zoals de camera, het adresboek, de locatiesensor, de bewegingssensor, etc.

Ook wordt er hard gewerkt aan het sneller maken van de JavaScript Engines. Dit zorgt voor extra rekenkracht voor de web apps, waardoor de gebruikerservaring bij veel toepassingen haast niet meer te onderscheiden is van die van native apps.

Wat zien we dus gebeuren: de grootste spelers op het gebied van mobiel en browser werken samen aan het creëren van een platform voor web apps die niet onderdoen voor native apps, die maar één keer hoeven worden ontwikkeld en die zonder installatie beschikbaar zijn.

Dat is het einde van de native app. Lang leve de wapp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten